Naar inhoud

Conformiteitsattest

Wat?

Als je je woning wil verhuren, moet ze voldoen aan de kwaliteitsvereisten van Vlaamse Codex Wonen, boek 3 Woningkwaliteitsbewaking.

Als eigenaar-verhuurder kan je een conformiteitsattest aanvragen waaruit blijkt dat de huurwoning niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoet aan de kwaliteitsnormen. Op het attest wordt ook een maximum aantal toegelaten bewoners vermeld.

Het conformiteitsattest is verplicht.

We werken in fases:

 • Woningen die verhuurd, te huur of ter beschikking gesteld worden met kadastraal bouwjaar tot en met 1930 moeten uiterlijk op 31- 12-2025 een conformiteitsattest hebben.
 • Woningen die verhuurd, te huur of ter beschikking gesteld worden met kadastraal bouwjaar tot en met 1970 moeten uiterlijk op 31-12- 2029 een conformiteitsattest hebben.
 • Woningen die verhuurd, te huur of ter beschikking gesteld worden met kadastraal bouwjaar tot en met. 2010 moeten uiterlijk op 31-12- 2033 een conformiteitsattest hebben.
 • Woningen die verhuurd, te huur of ter beschikking gesteld worden met kadastraal bouwjaar vanaf 2011 moeten uiterlijk op 31-12- 2035 een conformiteitsattest hebben.

Het conformiteitsattest is in principe 10 jaar geldig maar kan ook beperkt worden in tijd afhankelijk van het aantal kleine gebreken.

Let op: een conformiteitsattest is géén plaatsbeschrijving. Een plaatsbeschrijving maak je best op bij elke verhuurperiode.

Voor wie?

Elke eigenaar die zijn woning wil verhuren.

Hoe aanvragen?

Je vraagt een conformiteitsattest aan via het e-formulier. Een medewerker van de dienst ruimtelijk ordening neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Kostprijs?

 • Zelfstandige woning/appartement: 90 euro
 • Kamerwoning: 90 euro verhoogd met 15 euro per kamer met een maximum van 1.775 euro

Afhandeling?

 1. Je doet een aanvraag via het e-formulier.
 2. Een woningcontroleur van IOK neemt contact met je op om een afspraak te maken voor een woningkwaliteitsonderzoek.
 3. De woningcontroleur komt langs voor een woningcontrole.
 4. De woningcontroleur maakt een technisch verslag op.
 5. Het conformiteitsattest wordt na een positief woningkwaliteitsonderzoek afgeleverd door de dienst ruimtelijke ordening.

Praktisch

Ruimte - Ruimtelijke ordening

Molenhoekstraat 2
2400 Mol


Tel. 014 33 09 31
E-mail