Naar inhoud

Sluikstorters niet langer veilig in onze gemeente

Foto

Vanaf midden december zet het gemeentebestuur een verplaatsbare bewakingscamera in om sluikstorters op heterdaad te betrappen. De bewakingscamera circuleert tussen verschillende ‘hot spots’ die geselecteerd werden op basis van de sluikstortmeldingen van het afgelopen jaar. Op elke geselecteerde locatie staat het wettelijke verplichte waarschuwingsbord dat je mogelijk gefilmd wordt. Op welke van deze locaties de camera precies aanwezig is, blijft steeds geheim. De camera wordt verdekt opgesteld en is vandalismebestendig.

Wie als sluikstorter betrapt en geïdentificeerd wordt met de verplaatsbare bewakingscamera riskeert een stevige GAS-sanctie. Het analyseren van de beelden gebeurt door de politie. Bij een identificatie stelt deze een GAS-proces-verbaal op. De uiteindelijke sanctie kan oplopen tot 350 euro. Daarnaast presenteren we de sluikstorter een gemeentelijke rekening voor het opruimen van het afval.

 

1.222 meldingen per jaar

Sinds december 2017 registreerden we op één jaar tijd 1.222 meldingen van sluikstorten. Onze diensten reageren bij een melding meteen om alles zo snel mogelijk op te ruimen. Sinds mei van dit jaar registreren we ook het gewicht van elk sluikstort. Op een half jaar tijd ruimden we op deze manier 9.574 kilogram aan afval van sluikstorten op. De registraties van de sluikstorten vormen de basis voor de selectie van de locaties waartussen de verplaatsbare camera circuleert. Na verloop van tijd kunnen we gericht nagaan of het sluikstorten op deze locaties al dan niet afneemt.

 

Waakzaamheid blijft nodig

Naast het inzetten van de verplaatsbare camera blijven we uiteraard beroep doen op de waakzaamheid van onze inwoners om sluikstorten meteen te melden en – wanneer mogelijk – identificatiegegevens van voertuigen te noteren.

 

Let op!

De camera is bedoeld voor sluikstorters, niet voor zwerfvuil. Bij een sluikstort dumpt iemand doelbewust huishoudelijk afval of andere goederen in de natuur of langs de weg. Zwerfvuil daarentegen is het gevolg van mensen die achteloos de verpakking van een verbruiksproduct weggooien.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be

Datum van het bericht: dinsdag 11 december 2018