Naar inhoud

Verhoogd politietoezicht op naleving coronarichtlijnen in horeca

Foto

De gemeentelijke crisiscel heeft met de politie afgesproken dat er een verhoogd politietoezicht komt op de naleving van de coronarichtlijnen in de horeca. Alle gekende horecazaken ontvingen inmiddels een mailing met een herhaling van de belangrijkste richtlijnen. Bij overtredingen treedt de politie strikt op. Na de nodige vaststellingen volgen er effectieve sancties. Zelfs een preventieve tijdelijke sluiting door de burgemeester behoort bij flagrante overtredingen tot de mogelijkheden.

We stellen vast dat de overgrote meerderheid van de horecazaken zeer veel inspanningen leveren om alles zeer goed op te volgen. Deze uitbaters juichen dan ook de controles toe die we willen houden bij de zaken die het minder nauw nemen met de regels.

Ook verantwoordelijkheid horecabezoekers

Uiteraard dragen ook de horecabezoekers minstens een even grote verantwoordelijkheid. Ook van hen vragen we om de regels en instructies strikt na te leven. Je blijft aan je eigen tafel en houdt op elk moment afstand tegenover andere klanten. Drukke en beperkte verlichte binnenruimtes vormen een zogeheten ‘superverspreider’. De kans dat je besmet raakt, is hier het grootst.

Mailing naar horeca-uitbaters

Onderstaande mailing werd verstuurd naar de horeca-uitbaters:

Beste horeca-uitbater  

Allereerst, enorm bedankt aan de talrijke horeca-uitbaters die de afgelopen weken enorme inspanningen hebben geleverd om alles coronaproof te laten verlopen. We beseffen dat dit allerminst een eenvoudige opdracht is.  

Jammer genoeg gaan de cijfers de afgelopen dagen niet in de goede richting. Het gemeentebestuur heeft de gemeentelijke crisiscel opnieuw geactiveerd. Om zwaardere maatregelen (of zelfs een nieuwe horecasluiting) te vermijden, is het belangrijk dat we de komende dagen en weken de richtlijnen zo strikt mogelijk toepassen. We rekenen hiervoor ook op jou.  

Horeca is en blijft een potentiële ‘superverspreider’ van het coronavirus, als de maatregelen niet goed worden opgevolgd. We verwachten dat elke uitbater hierin proactief zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. 

Politie zal strikter opvolgen

We ontvingen de afgelopen dagen van burgers steeds meer klachten over het onvoldoende opvolgen van de richtlijnen door horecazaken. Vanuit het gemeentebestuur zullen we de betrokken horecazaak telefonisch contacteren en inhoudelijk informeren over de melding. Parallel worden deze meldingen ook overgemaakt aan de politie. Bij volgende meldingen komen zij meteen langs voor controle en zal er bij een overtreding effectief beboet worden.  

De belangrijkste richtlijnen

We zetten de belangrijkste richtlijnen nogmaals op een rij. Alle verdere details vind je in het horecaprotocol op https://heropstarthoreca.be/. We vragen om de regels zo streng mogelijk te interpreteren. Bij onduidelijkheden volg je voor jouw situatie de meest strikte richtlijn. 

  • Alle horecamedewerkers dragen op elk moment mondmaskers, ook achter de toog als er geen 1,5 meter afstand met de klant verzekerd kan worden. Dit laatste is zeer moeilijk. Mondmaskers worden correct gedragen over neus en mond. De plastic doorzichtige mondmaskers beschermen onvoldoende en volstaan dus niet.
  • Er staan geen barkrukken aan de toog. Horecabezoekers zitten aan tafels én blijven in principe de hele tijd zitten, met uitzondering van toiletbezoek.
  • De zaalschikking moet zo georganiseerd worden dat er tussen de zittende bezoekers een tussenafstand bewaard blijft van 1,5 meter. Dit betekent dat de tafels dus verder uit elkaar moeten staan dan 1,5 meter.
  • Er mag geen versterkte muziek worden afgespeeld. DJ’s of muziekgroepjes zijn niet toegelaten. Als je dit wel wilt organiseren, moeten ALLE bezoekers een mondmasker dragen. Er gelden dan nog andere bijkomende richtlijnen. In elk geval moet je als horecazaak in dat geval ook de Covid Event Scan invullen én dit aan het gemeentebestuur doorsturen via de Evenementenkluis. We raden dergelijke initiatieven op dit moment ten zeerste af.
  • Spreek klanten vriendelijk maar kordaat aan wanneer ze zich niet conform de regels gedragen.

Donderdag (morgen) neemt de Nationale Veiligheidsraad mogelijk nieuwe beslissingen. Mogelijk omvat dit de uitbreiding van de mondmaskerplicht. We zullen hierover de nodige communicatie voeren via www.gemeentemol.be/corona. Hopelijk kunnen we samen het tij nog voldoende keren, zodat de horeca kan blijven functioneren.  

We rekenen alvast op jullie medewerking.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be

Datum van het bericht: donderdag 23 juli 2020