Naar inhoud

Mondmaskers verplicht op beide Molse markten vanaf zondag 12 juli

Foto

Vanaf zondag 12 juli draagt elke bezoeker (+12 jaar) verplicht een mondmasker op de Molse dinsdagmarkt en de zondagse dieren- en boerenmarkt. Burgemeester Wim Caeyers neemt deze beslissing - aanvullend op wat de overheid besliste over mondmaskers in winkels - na een evaluatie van de dinsdagmarkt van afgelopen week. Nu alle kramen opnieuw op de dinsdagmarkt staan, is het onhaalbaar om de noodzakelijke afstand van 1,5 meter te verzekeren. De zomervakantie leidt bovendien tot extra drukte, wat afgelopen dinsdag resulteerde in lange wachtrijen. De extra drukte is een belangrijk argument voor de dieren- en boerenmarkt. Het gemeentebestuur vraagt alle marktbezoekers om de richtlijnen strikt op te volgen. Zo betreuren we ten zeerste het gedrag van enkelingen die afsluitingen verplaatsen en - zelfs na vriendelijk aanspreken door private beveiligingsagenten - richtlijnen moedwillig negeren. De politie treedt de komende weken strikter op. Wachtrijen vermijden? Kom tussen 8 en 10 uur naar de markt én doe gericht je inkopen.

De recente beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad maken het mogelijk om alle marktkramers opnieuw toe te laten op de marktsite. Dit betekent dat er binnen de marktzone veel minder ruimte overblijft voor een veilige circulatie. De extra kramen en de start van de zomervakantie lokken bovendien heel wat extra bezoekers.

In veilige banen leiden

Als organisator is het gemeentebestuur verplicht om alles in veilige banen te leiden volgens de wettelijke coronarichtlijnen. Daarbij moeten we de maximumcapaciteit op de marktsite op elk moment monitoren en handhaven. Een circulatieplan met de nodige bewijzering helpt de bezoekers bij het verzekeren van de onderlinge afstand. We zetten elke week beveiligingsagenten in om de toegang tot de markt op drie locaties (Lakenmakersstraat, Baron van Eetveldeplein en Schansstraat) veilig te laten verlopen. Wanneer op piekmomenten de maximumcapaciteit van de markt is bereikt, vragen we bezoekers om even te wachten en aan te schuiven.

Afgelopen dinsdag stonden er tijdens 10 en 12 uur lange wachtrijen ter hoogte van de drie ingangen. We begrijpen dat wachten niet aangenaam is. Dit is evenwel geen excuus om hekken te verplaatsen, waardoor er bijkomende niet-gecontroleerde ingangen worden gecreëerd. Jammer genoeg hielp vriendelijk aanspreken bij een aantal overtreders niet. Private beveiligingsagenten en gemeentemedewerkers kregen verwijten naar het hoofd geslingerd, terwijl ze zich inzetten om de markt voor iedereen veilig te laten verlopen.

Strikter én mondmaskers

De evaluatie van afgelopen dinsdagmarkt leidt tot een strikter optreden vanaf komende zondag 12 juli. Nadarhekken die toegangen afsluiten worden verzwaard en moeten absoluut blijven staan. De politie ziet hier strikt op toe. Daarnaast geldt voor elke bezoeker vanaf 12 jaar de verplichting om een mondmasker te dragen. Wie geen mondmasker draagt op de markt, krijgt geen toegang tot de marktsite. Bezoekers die hardnekkig weigeren om een mondmasker te dragen, riskeren een proces-verbaal met een bijhorende boete tot 350 euro. We herhalen dat deze verplichting ook geldt voor de marktkramers. Ook aan hen vragen we extra discipline. De verplichting geldt niet op de horecaterrassen. Hier moeten uiteraard de geldende horecaregels strikt nageleefd worden, waaronder de afstanden tussen de tafels.

Meer info: dienst lokale economie, 014 33 08 98, lokale.economie@gemeentemol.be

Datum van het bericht: vrijdag 10 juli 2020